Reklama
 
Blog | Bohumír Šimek

Hold Petru Fialovi a jeho vládě

Židy vodil Mojžíš po poušti 40 let, než je z egyptského otroctví dovedl do země zaslíbené. My konečně docházíme k naplnění vize Václava Havla, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí

Zápas mezi Dobrem a Zlem existuje odedávna. Někteří Dobro označují slovem Bůh a Zlo pojmem Ďábel. Dobro je spojeno s pravdou, plodnou láskou a úctou k druhému člověku. Vede ke šťastnému, rajskému životu. Zlo je spojeno se lží, podvodem, závistí, nenávistí a pohrdáním druhým člověkem. Vede k bolesti, utrpení, neštěstí. Většina z nás je vedena ke službě Dobru, menšina slouží Zlu.

Jak křehký je vztah mezi Dobrem a Zlem! Jsme lidé hříšní. Jak snadno se úsilí po Dobru mění ve Zlo! Kapitalismus vznikal na základech přísné, lutheránské morálky, ale časem se měnil v honbu za mamonem.

Karl Heinrich Marx pocházel z bohaté rodiny advokáta a rabína, který přešel na luteránskou víru, aby mohl v klidu provozovat advokátní praxi. Marx se přiženil do šlechtického rodu. Friedrich Engels se narodil v rodině bohatého textilního továrníka. Oba z hlediska Dobra usilovali o lepší životní podmínky dělníků v duchu komunismu.

Komunisté záhy zjistili, že cesta Dobra, pravdy, lásky a úcty k druhému člověku je příliš zdlouhavá, a tak se dali do služeb Zla. Provokovali mezi chudými závist a nenávist vůči bohatým a podnikavým lidem, lhali jim o nebi na zemi. A tato jejich cesta Zla byla úspěšná a urychlovalo ji soustavné vyvolávání strachu.

Komunistická ideologie se stala státní ideologií a jediným možným světovým vědeckým názorem. Avšak i nástrojem zotročení národů šířícím se v podobě komunistické internacionály ze Sovětského svazu do dalších zemí, které tím přišly o svoji svobodu a demokracii. Politické vraždy, tolik typické pro ruskou oblast, ochotu podrobení zvyšovaly. Je obdivuhodné, s jakým předstihem George Orwell rozuměl podstatě fungování této komunistické společnosti. Farmu zvířat vydal již v roce 1945.

V ruském prostoru již odedávna člověk neměl žádnou hodnotu a bujela zde korupce, protekce a rozebírání si státu mezi prominenty. Toto prostředí ovládané Zlem naši komunisti ochotně vstřebávali. Ochotně jsme museli uplácet Kreml bohatou korupcí. To jsme si přetáhli přes Listopad a pomohlo nám v tom vysmívání se Bohu, pravdě a pohrdání druhým člověkem. Proto nás na počátku nové éry varoval Václav Havel, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Jenže temné síly Zla byly silnější. Nejrůznější předlistopadoví zbohatlíci se překabátili a proměnili v polistopadové, postkomunistické oligarchy a papaláše se svými komunistickými zhoubnými zvyky. Tito se spojili se členy Štrougalova Prognostického ústavu, který pracoval pod přímým dohledem ruských tajných služeb KGB (dle Respektu). Tito členové Prognostického ústavu se stali předsedy vznikajících politických stran. Tyto dvě postkomunistické skupiny zde utvářely politický byznys s korupčním prostředím a přetvářely naši společnost bez morálky a bez legislativního rámce.

Na konci devadesátých let můžeme vzpomenout tajemné dárce ODS, Zemanovu Bamberskou kauzu, pokus o návrat totality Opoziční smlouvou, s jejímiž pozůstatky jsme zápasili do minulého roku. A začalo fungovat falešné politické tažení proti korupci. Vzpomínáme, jak dopadla Zemanova akce „čisté ruce“, jak dopadl „pan čistý“ z ODS, jak probíhaly prezidentské volby v parlamentu s výhrůžkami smrtí politikům, jak dopadly Věci veřejné Víta Bárty a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Vyvrcholením tohoto politického byznysu byla vláda Andreje Babiše pod patronací prezidenta Miloše Zemana. Každého kulturního člověka zaskočily množící se lži, vrcholící pomluvy, nenávisti, politikaření, mstivost, služba bohatým a rozhazování peněz se zadlužováním státu.

V minulém roce se dali dohromady liberální demokraté a nejrůznější občanské organizace, aby zmobilizovali občany k novému přístupu k politice, aby se politika opět stala službou občanům. Spojením pěti stran vznikla vláda za předsednictví Petra Fialy, jejíž členové jsou nositeli křesťanské evropské kultury, kteří jsou schopni být nositeli hesla Václava Havla, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.

Jde o návrat k liberální demokracii se svobodou pro všechny občany, jde o návrat k Dobru pro všechny v pravdě a úctě k druhému člověku, jde o obnovu právního státu, ve kterém bude dobře prakticky všem, ve kterém nebudou policie a justice pod knutou vládnoucí strany.

Pravda, trochu se to ještě nepovedlo, toho postkomunistického politického byznysu jsme se zcela nezbavili, musíme ho trvale hlídat, ale k určité změně přecejen došlo. Politici usilují o větší transparentnost, i když je k tomu musela přitlačit policie. Ale nové je to, že policie je mohla k té transparentnosti přitlačit, že Vít Rakušan usiluje o rozvázání rukou policii!

Jsem rád za vstřícnost Fialovy vlády vůči Evropské unii, že po Putinově agresi na Ukrajině vnímáme nutnost naší příslušnosti k Evropské unii a k NATO. Jen v souručenství těchto organizací máme jistotu proti protektorátu rozpínajícího se ruského agresivního imperialismu. Je vhodné si všímat politiků, kteří se zaštiťují vlastenectvím, a přitom se staví na stranu Putina!

Děkuji Bohu za podzimní politické změny, protože si nedovedu představit, jak by se chovala předchozí vláda vůči utečencům před Putinovou genocidou, když podporovala naši nesoběstačnost vůči ruským energiím. Nedovedu si představit její válečnou pomoc Ukrajincům.

Petr Fiala si naopak vydobyl svojí vstřícností vůči Ukrajincům odpovídající vážnost mezi evropskými státy, čímž si připravil půdu pro hladké předsednictví Evropské unii. Babišovci a okamurovci se snaží tuto novou vládu porazit, ale já doufám, že se jim to nepodaří, abychom si opět udělali ostudu před světem.

Musím se přiznat, že mne Petr Fiala překvapil svojí proměnou z politologa ve státníka. Zpočátku jsem mu nedůvěřoval, ale svojí postupnou moudrostí, jak zvládá pětikoalici a evropskou politiku, má moje uznání. Obdivuji ho také, jak s nadhledem zvládá opozici, její útoky, politikaření, pomluvy a petrohradský trolling.

Zvládá i falešné útoky zlovolných postkomunistických oligarchů, papalášů a kmotrů, takže díky voliči stanovené převaze pětikoalice je šance, že Fialova vláda navzdory zákulisním oligarchům a kmotrům dovládne celé volební funkční období, že se prokáže, jako vláda změny, a že se posuneme dál k demokratickým principům právního státu.

Blíží se 40 let od Listopadu, blíží se nejvyšší čas žít skutečnou svobodu, liberální demokracii a právní stát v dobru pro všechny občany. Nezapomeňme, že po rozpadu Rakousko-Uherska Československo Tomáše Garrigue Masaryka bylo jediným nově vzniklým opravdu demokratickým státem!

Závěrem mi dovolte citovat Mistra Jana Husa: Proto, věrný křesťane, hledej Pravdu, drž Pravdu, vyučuj Pravdu, miluj Pravdu, mluv Pravdu, braň Pravdu až do smrti, neboť Pravda tě osvobodí…

Hledejme Pravdu a Lásku! Jiná dobrá cesta není!

Reklama