Reklama
 
Blog | Bohumír Šimek

Putin prohrál!

Rusko neprohrálo! Rusové stojí na rozcestí, zda se dají směrem kulturní země, nebo budou chtít nadále patřit mezi země, které svojí lží, nenávistí a závistí budou ohrožovat kulturní svět.

Vladimír Vladimírovič Putin skrze ruské tajné služby oživil v ruském národu ideu neporazitelné mocnosti a usiloval o to, aby Veliká Rus byla mocným hráčem ve světové politice. Svoje ovládání ruské i světové společnosti postavil na špatných základech.

Totalitní moc funguje jednodušeji a zdánlivě výkonněji než svobodné, demokratické rozhodování, ale předpokládá zotročení společnosti závistí, nenávistí, lží až do stavu apatie občanů, aby vládcové mohli samolibě vládnout.

Demokratická společnost naopak staví na svobodné iniciativě občanů. Rozhodování je pomalejší, lidštější a z dlouhodobého hlediska výkonnější. Ale demokratická společnost je pevná jen tehdy, pokud se opírá a pravdu a úctu k druhému člověku. (A to je riziko i pro naši společnost! Ruská hybridní válka rozděluje také naši společnost a přináší rozvratné alternativní myšlení!)

Putin se nechal ovládat paranoidními pocity o ohroženosti Veliké Rusi Severoatlantickou aliancí. Místo vstupu do NATO, začal proti NATO bojovat. Na řadě míst se nechal přesvědčit, že jednotlivé agrese vůči okolním státům mu procházejí, a využíval jich k prohloubení nacionalismu společnosti v Ruské federaci.

Putin se nechal přesvědčit k nepředstavitelnému, nekulturnímu napadení Ukrajiny s vyvražďováním nevinných civilistů, starců, žen a matek s dětmi, ostřelováním nevojenských cílů, obytných paneláků, škol, školek, hřišť a kulturních stánků včetně chrámů. Jakoby se Veliká Rus propadla hluboko do středověku. Tím prohrál!

Prohrál u veškeré kulturní společnosti na celém světě! Všechny kulturní státy se odhodlaly k pomoci Ukrajině. Vážnou komplikací je, že Rusko má atomové zbraně, které Putin nechal aktivovat do bojové pohotovosti. Proto je pomoc Ukrajině tak obtížná. Jsem hrdý na to, že Česká republika byla ve své pomoci, zásluhou premiéra Petra Fialy, mezi prvními. Celý kulturní svět se postavil proti ruské zlovolné agresi.

Proč došlo k tak hlubokému kulturnímu propadu Ruska? Ukrajinští občané se rozhodli pro vstup do Evropské unie a do NATO. Rusko reagovalo požadavkem vystoupení z NATO u zemí, které považovalo za země ve sféře svého zájmu. To bylo příčinou ruské genocidy Ukrajinců. A výsledek Putinovy agrese? Další země mají zájem o vstup do NATO. A tak z tohoto hlediska Putin dosáhnul opak toho, co zamýšlel.

Vypadá to, že Putin očekával, že na Ukrajině dopadne jako Brežněv v roce 1968 v Československu. Rusové unesli české vládní představitele a země se podrobila. Ukrajinci jsou jiní! Znají cenu své země, své kultury, svojí svobody a demokracie! Postavili se na tvrdý odpor. Tím zaskočili Putina, ruskou generalitu, ale i celý svět.  Nacionalistický Parademarsch v Kyjevě po třídenní válce se nekonal. Parádní uniformy zůstaly v tancích. A tak se Putin rozhodl pro genocidu Ukrajinců přesto, že žádné nacisty, fašisty a narkomany nenašel. (Podobně jako Brežněv u nás nenašel žádné kontrarevolucionáře.)

Reklama