Reklama
 
Blog | Bohumír Šimek

Pražská žvanírna

Kdo první takto označil naši poslaneckou sněmovnu po Listopadu? Komunista a spolupracovník StB Bureš, postkomunistický, překabátěný oligarcha a předseda protikorupčního hnutí ANO Andrej Babiš.

Kdo dělá z poslanecké sněmovny žvanírnu dnes? Je to především politický podnikatel (dle Honzejka), populista a nacionalista, předseda strany SPD Tomio Okamura se svými členy, ale jde i o Babišovo hnutí ANO. Samotný předseda Andrej Babiš, trestně vyšetřovaný pro potenciální dotační podvody a pro střet zájmů, v zájmu budoucího zápasu o postavení prezidenta, ustoupil do ústraní. Ale předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, bývalý předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček a mnozí další svého předsedu dobře zastoupí.

Občané si ve svobodných volbách zvolili změnu politiky a v podstatě zvolili současnou pětikoalici jako svoji vládu, prezident ji po dlouhém zkoumání jmenoval a před Vánocemi se konečně Fialova vláda mohla ujmout vlády. Proč jsme chtěli změnu politiky? Protože za Babišovy vlády vyvrcholil politický byznys, korupce, protekce, zneužívání dotací a přihrávání peněz postkomunistickým oligarchům (dle Reportérů ČT).

ANO a SPD se dostaly do opozice a hned při první schůzi sněmovny daly o sobě vědět, že budou tvrdou opozicí, když jim trvalo téměř třicet pět hodin, než umožnily dát vládě důvěru, která již byla od počátku daná.

Hned na první lednové schůzi poslanecké sněmovny si pětikoalice neohlídala sněmovnu. Protože hnutí ANO porušilo vzájemné ústní dohody, umožnilo pomocí místopředsedkyně sněmovny Jany Mráčkové Wildumetzové a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové zablokovalo projednávání dvou potřebných zákonů.

A kdo žvaní dnes? Platnost pandemického zákona minulé vlády končí posledním únorem. V zájmu občanů je nutné jeho platnost prodloužit a provést jeho novelizaci. Kdo se rozhodl pro znemožnění jeho projednávání? Předseda SPD Tomio Okamura se svými členy a předsedkyně poslaneckého klubu Babišova hnutí ANO Alena Schillerová s dalšími členy. Opět několikahodinové řečnění o ničem blokuje sněmovnu a brání tvorbě potřebných zákonů.

Kdo opět dělá z poslanecké sněmovny žvanírnu?

Jak ještě dlouho bude politikaření a válka politiků v poslanecké sněmovně důležitější než potřeby našich občanů?

Reklama