Reklama
 
Blog | Bohumír Šimek

Opět nás podvedli!

Testy na koronavirus jsou dvojí: PCR, potenciálně aktivní od prvního dne infekce, a antigenní testy, aktivní až po několika dnech po začátku infekce, po které koronavirus semeníme do společnosti.

Proto pro testování žáků před nástupem do škol a testování zaměstnanců před nástupem do práce po dovolené jsou vhodné jen PCR testy. Přesto se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo pro provádění testů antigenních. PCR testy jsou dražší. Ale asi třikrát levnější, než politici nakupovali z Číny před rokem respirátory!

Hlavním problémem je, že není dostatek laboratoří, které by PCR testy mohly vyšetřovat. Politici nedokázali po řadu měsíců toto vyšetřování zorganizovat!

Nejde jen o to, že musíme žáky víckrát obtěžovat testováním, ale především o to, že letos opět otevíráme stavidla pro koronavirus jako vloni těsně před nástupem jeho podzimní vyšší aktivity. Rozdíl oproti loňsku je v tom, že řada z nás je již naočkována.

Při variantě alfa byl odhad pro dostatečnou proočkovanost 60% očkovaných, aby vznikla dostatečná kolektivní imunita. Ale při deviaci delta, která je mnohem více agresivní ve své infekciositě, se odhaduje kolektivní imunita při proočkovanosti 80-85% občanů. Toho nedosáhneme, pokud očkování nebude povinné.

Přesto máme určitou naději, když sečteme proočkovanost společnosti, proočkovanost starších ročníků a lehčí průběh onemocnění varietou delta. To vše může vést k tomu, že letos zdravotní péče neselže, a že nemocnice ten příliv pacientů již zvládnou.

Adam Vojtěch v Karlových Varech již připravil společnost pro odložení respirátorů, pokud jsou očkovaní, prodělali koronavirus nebo se nechali testovat. Tito občané zjevně již nepotřebují nosit respirátory nebo roušky.

Na kázeň českých občanů nelze spoléhat. Přesto lze doufat, že uvolnění pravidel již naši společnost tolik nepoškodí. Pomalu se i s koronavirem dostáváme na úroveň vztahu, jaký máme mezi chřipkou a společností. Každým rokem řada lidí onemocní, někteří lehčeji, jiní tížeji, někteří z nás zemřou, ale zdravotní péči to již nezbourá.

Reklama