Reklama
 
Blog | Bohumír Šimek

Miloš Zeman versus Universitas Carolina

Prezident Miloš Zeman opakovaně porušuje akademické svobody, které zde platí již od tolik pohrdaného středověku, kromě nedemokratických období vlády nacistů a komunistů.

Ale nejde jen o pohrdání vzdělaností a pohrdání Universitou Karlovou, kterou svým jednáním staví do nepříznivého mezinárodního odborného světla mezi světovými universitami. Tady jde o pohrdání českou legislativou a pohrdáním soudy, pokud soudní rozhodnutí opakovaně odmítá naplnit. Nebezpečný je i jeho pokus o ingerenci do moci soudní a nedostatek úcty k demokratické dělbě moci, jak o tom svědčí řada soudců.

Pozor! Nejde jen o ponižování University Karlovy ve světové vědě! Jde o to, že úsilí o nedodržování zákonů je rizikem pro každého z nás, protože nedodržování legislativy je nakročení na cestu totality. Zákony musí platit pro každého, tedy i pro prezidenta republiky. A nelze se hájit tím, že prezident je ze své funkce občansky nezodpovědný. Jestliže je dnes zákon překročen odmítnutím podepsání jmenování profesorů, může se nedodržování zákonů týkat každého z nás a být proti nám.

Již v roce 2015 akademický senát University Karlovy po řádném výběrovém řízení požádal prezidenta Miloše Zemana o jmenování Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta profesory. Miloš Zeman toto rozhodnutí ze zákona již jen signuje a nemůže být účasten na procesu odborného zhodnocení jmenovaného. Touto cestou má být vyloučena závislost akademického senátu na politicích. Jenže on to signovat odmítnul.

Universita Karlova sepsala správní žalobu na prezidenta republiky a správní soud rozhodnul, že prezident Miloš Zeman jmenovat musí.  Přesto prezident napsal Universitě Karlově, že nemusí.  A mluvčí Jiří Ovčáček prohlásil, že tyto profesory prezident jmenovat nebude.

Podle českých zákonů je prezident jmenování podepsat povinen.  A tak Universita Karlova podává správní žalobu k soudu znovu. Profesor právnické fakulty University Karlovy a její prorektor Aleš Gerloch sděluje, že prezident může nejmenovat jen v případě odborného pochybení při výběru profesora akademickým senátem, ale k tomu pochybení nedošlo. Odpovědí Jiřího Ovčáčka je, že jmenování nebude. Vnímáte to vanutí větru ze Západu na Východ?

Hluboce se skláním před prorektorem Alešem Gerlochem, který dává přednost průchodu práva před svojí kariérou, který se vzepřel zvůli prezidenta, i když dobře ví, že Miloš Zeman mu to oplatí. Měl od něho slíbeno, že bude jmenován ústavním soudcem.

„Ten jim to dal!“, řekne člověk rozumu mdlého a vůbec netuší, jaký bič na sebe si tímto postojem připravuje. Žádný člověk se Bohu nerovná! Všichni jsme si rovni. A když se někdo povyšuje na boha, tak stejně nikdy Bohem nebude!

…………………………………………………………………….

Prezidentský úřad mám v úctě, ale v úctě nemám ty z nás, kteří jej dehonestují.

…………………………………………………………………….

Původně napsáno pro iDnes

Reklama