Reklama
 
Blog | Bohumír Šimek

Důsledky voleb

Buď zvolíme cestu návratu k liberální demokracii, anebo budeme pokračovat v oligarchické demokracii přes autoritativní demokracii k totalitě. O tom rozhodujeme v těchto volbách.

Já volím cestu návratu k liberální demokracii. Pak musím volit koalici Spolu nebo koalici PirStan. Touto cestou se může připojit i Přísaha. Sociální demokraté jsou nejistí pro svoji angažovanost v oligarchově vládě. Volební preference pro vítězství této cesty zatím nesvědčí.

Volební preference v současnosti spíše potvrzují, že zvítězí strany, které mohou utvořit povolební koalici ANO, SPD a Trikolora se zajištěním komunistů. Důsledkem této volby je pokračování v oligarchické demokracii. Tuto cestu nechci. Pokud bude zvolena, musím držet hubu a krok nebo emigrovat. Vzhledem k mému věku bych asi držel hubu.

Cesta návratu k liberální demokracii nese sebou i bezpečné ukotvení ve strukturách Evropské unie a v obranné alianci NATO. V evropské jednotě je síla, ve státní jednotlivosti je slabost vůči světovým mocnostem. Buď budeme součástí evropského soustátí a nastoupíme cestu demokracie se svobodou pro všechny občany nebo se z Evropské unie uvolníme a nastoupíme cestu obnovy závislosti na Rusku a jeho Putinově imperialismu. Tradici o Svatoplukových prutech známe všichni.

Koalice ANO, SPD, Trikolora a KSČM má potenciál vystoupení z Evropské unie se všemi důsledky. Ne všichni usilují o opuštění Evropské unie a NATO, ale jasné kamarádství Andreje Babiše s Viktorem Orbánem hrozí problematizováním vztahu k Evropské unii a větší náklonností k Rusku. Ruského protektorátu jsem si užil dost! Ale hlavně odklon od liberální demokracie se svobodou pro všechny občany mne zneklidňuje.

A tak jsem velmi zvědavý na dnešní večerní superdebatu na veřejnoprávní České televizi a hlavně netrpělivě očekávám výsledek voleb, na kterých závisí, jakou cestou se vydáme.

MUDr. Bohumír Šimek

Reklama