Reklama
 
Blog | Bohumír Šimek

Co bude dál s covidem?

Jako praktický lékař ve výslužbě se vás pokusím s laickým zjednodušením poučit, co nás čeká v našem souboji s koronavirem, a kdy konečně budeme žít normálně bez omezení.

Jak se ve skutečnosti coronavirus dostal do lidské společnosti, se nejspíš už nikdy nedozvíme. Pro mne nejvěrohodnější cestou je únik z laboratoře, protože laboratoře ve Wuchanu spolupracující s laboratoří v Americe společně zkoumaly coronavirus a snad dokonce jeho vliv na člověka. Podstatné je, že coronavirus je mezi námi, a že má významně vysokou variabilitu.

Jak takový souboj člověka s novým virem probíhá? Člověk nejprve zkoumá důsledky infekce, co virus napadá, jak se šíří, jaká je jeho přenositelnost a smrtnost. Současně se zjišťuje jeho taxonomie, složení a možnosti léčení a vakcinace. Ohledně vakcinace proti koronaviru se využili nejmodernější poznatky s možností do tří měsíců spuštění výroby očkovací látky od zjištění detailního složení sekvence genetické informace nukleové kyseliny (DNA nebo RNA).

Jak se rozvíjí vztah člověka a nového viru? Člověk se brání očkováním a nový virus se brání svými mutacemi a svojí variabilitou. Člověk chce přežít, ale i virus chce přežít! Když virus zahubí člověka, dál se nemůže množit. Proto i mezi různými variantami viru vítězí varianta vysoce nakažlivá, která však člověka většinou nezahubí. Tak se může virus stát komenzálem (spolustolovníkem) člověka, který může dokonce ochraňovat člověka před většími zabíjáky. Tomu bude odpovídat zvyšující se procento pozitivních PCR testů.

Očkování člověka po přechodnou dobu, než vznikne tato symbióza viru s člověkem, je ochrana před nadměrnými úmrtími. V současnosti je těch úmrtí ve světě řada miliónů. Dnes si klademe otázku, zda již tím komenzálem bude varieta omikron. To poznáme za několik měsíců, po řádném promoření touto vysoce infekční varietou s menší letalitou a po zhodnocení smrtnosti neočkovaných a komorbidních pacientů.

Pak přijde ten čas, kdy budeme moci vztah koronaviru k člověku moci přirovnat prosté chřipce, a kdy budeme moci ukončit preventivní ochranu společnosti, včetně nošení respirátorů.

A můžeme být v klidu, než se ze Sibiřských rozmrzajících permafrostů uvolní viry a bakterie, proti kterým také nemáme protilátky.

Reklama