Reklama
 
Blog | Bohumír Šimek

Babiš a coronavirus

Nehodlám vzpomínat desetitisíce zbytečně zemřelých, ale dotknu se mnohem nebezpečnějších problémů, které si většinou neuvědomujeme, včetně toho, proč a kde se bere občanská neposlušnost.

Chaotické selhání Babišovy vlády v zápase s koronavirovou pandemií není specifikum Andreje Babiše. Pokud zachováme linii postkomunistických vztahů, kdy jsme si přetáhli řadu negativit komunistické éry přes Listopad, pak v souboji s jakoukoliv pandemií, více či méně, musí selhat každá vláda. Aby se tak nestalo, nabízím tuto úvahu.

Jsem přesvědčen, že před Listopadem jsme byli lépe připraveni na nejrůznější pandemie. Proč? Protože velmi dobře fungovala hygienická služba, která rozhodovala zcela adresně o každém podniku, zda smí fungovat a za jakých podmínek. Každý provoz podléhal revizi hygienické služby. Nešlo jen o výrobní procesy v továrnách, ale o jakýkoliv podnik, včetně stravovacích a ubytovacích zařízení, škol, úřadů… Každý provoz podléhal dozoru hygienické služby. Hygienická služba měla právo cíleně nepovolit a zastavit (včetně sankcí) jakýkoliv provoz podle aktuálních místních podmínek.

Za tím účelem existovaly Okresní hygienické stanice, na jejichž bedrech ležela veškerá tíha hygienického provozu, ty se sdružovaly organizačně a metodicky v Krajských hygienických stanicích a metodicky byly vedeny centrální hygienickou službou při ministerstvu zdravotnictví. Vládla zde subsidiarita v řešení jakéhokoliv zdravotnického problému. Hygienická služba byla vybavena personálně, vzděláním i zákonnými pravomocemi, byla vybavena ke zvládnutí jakékoliv epidemie a pandemie. Stačilo jen personálně tuto služby posílit.

Udělali jsme pravý opak! V zájmu postkomunistické, levičácké centralizace moci jsme postupně omezovali provoz na hygienických stanicích, některé byly dokonce rušeny, a dozor nad zdravotnickými problémy byl organizačně předán na Ministerstvo zdravotnictví. Tím se nám možnost adresně kontrolovat a ovlivňovat jednotlivé provozy podle aktuální situace zcela vymkla z rukou.

Centrálními plošnými nařízeními samotného ministra docházelo ke zbytečným uzavíráním provozů zcela zdravých a bezproblémových. Občané to právem vnímali jako nemístné omezování občanských svobod. Proč musí být uzavřena škola, ve které žádný žák ani učitel nemá koronavirové onemocnění? Proč nesmí fungovat malé obchůdky, které jsou méně problematické než veliké supermarkety? Proč nesmí fungovat hospoda, jejíž lokální podmínky neznáme? Proč lidé nesmí do kostela, když jsou všichni zdraví? Proč se musí zastavit kultura, místo toho, abychom určili podmínky, za kterých je možné ji provozovat? Pokud nechcete chaos, tak i tato veškerá omezení musí být řešena lokálně podle místních podmínek.

Ale nejde jen o celoplošná nařízení bez vztahu k lokálním podmínkám, ale ta jednotlivá nařízení vůbec nekorespondovala s tím, co o koronavirové infekci víme, ale byla i primárně nesourodá a s neustálými změnami nepřehledná, že si je člověk nemohl zapamatovat. Proč na ulici se směli sejít jen dva lidé, ale v současné době na hřišti deset, v chrámu Sv. Víta smělo být na mši jen deset lidí včetně pontifika, jinde jich mohlo být více a setkání politiků byla zcela neomezena. A na horách nesměl být legálně nikdo! Supermarkety mohly být plné zákazníků, ale maloobchodníci museli mít zavřeno!

Dnes konečně smíme do restaurace, pokud jsme očkovaní, máme potvrzení o prodělané koroaviróze nebo máme negativní test na infekci. Všichni tedy musíme být v restauraci zdraví, ale přesto musíme nosit roušky, pokud nejíme nebo nepijeme. Je zcela mimo moje chápání, proč je zastavena kultura, když by mohla fungovat pro lidi očkované, po prodělané infekci nebo po testu protilátek, tedy opět prakticky pro zdravé lidi, byť by to mělo probíhat s povinností respirátorů pro dlouhodobý kontakt diváků.

Proč je nařízeno nesmyslné testování občanů v podnicích a žáků ve školách antigenními testy, kde všichni víme, že jen PCR test vede k prokázání koronaviru od počátku onemocnění a že antigenní test je pro diagnostiku nevhodný, protože antigeny se objevují až několik dní po začátku onemocnění, kdy už jsme infekční. Proto antigenní testy jsou vhodné jen k potvrzení již prokázané infekce! Tuto podstatnou věc naši politici ignorují!

Od ministerstva a jeho hygienické služby bych očekával pokud možno co nejrychlejší seznámení veřejnosti o chování nového pandemického agens. Zákazy ve svobodné, pravicové společnosti nepotřebujeme. Potřebujeme informace a doporučení, jak se chovat! Potřebujeme co nejrychleji poznat vlastnosti nového nebezpečného infekčního agens, jakou cestou se šíří, jaká je nakažlivost. Jen svobodní občané s osobní odpovědností to budou respektovat!

Pokud jde o kapénkovou infekci, musíme vědět, jaká je bezpečná vzdálenost od nemocného pokud dýchá, mluví, smrká, kýchá, podle exaktních výzkumů infektologů a nikoliv podle toho, jak to nařizují naši sousedé nebo PR našich politiků! Pokud virus mutuje nebo varíruje, je třeba seznamovat občany s novými poznatky. A doporučit občanům, jak se racionálně chovat, aby ve zdraví přežili. Ale samotná nařízení omezení občanů musí být řízena jen podle lokálních podmínek Okresní hygienickou stanicí.

Nic takového jsem kromě chaosu nezaznamenal. Politici se prali o to, kdo nás lépe ochrání, kdo a co jak zakáže, připraví nás o posezení v hospodě a zakáže nám kulturu! Naštěstí nám zatím nezlikvidovali veřejnoprávní Českou televizi, která nás stále informovala o odborných problémech ústy Daniela Stacha a Vladimíra Piskala. Díky hoši, díky pane řediteli Dvořáku!

Co bych já zařídil, abych nedopadl jako Babišova vláda?

Obnovil bych funkci Okresních hygienických stanic a posílil je personálně, aby stíhaly trasování infikovaných. Nutnost subsidiarity si uvědomují i naši politici, ale předání řízení na krajské hejtmany též není dostatečně funkční.

Usiloval bych o prakticky stoprocentní proočkovanost nejen jako prevenci zbytečných úmrtí, ale hlavně prevenci potenciálních mutací viru. K mutacím a variacím dochází především v zemích, které nemají dostatečně rychlé očkování. A při dnešní globalizaci je iluzí si myslet, že se k nám ta která varieta nedostane. Již dnes jsme svědky toho, že vítězí ta nejzhoubnější varianta viru.

Turisté jsou rizikem šíření mutací. Proto při každém vjezdu do země, turistů z ciziny i při návratu našich občanů z dovolené, by měl mít každý PCR test. Nikoliv antigenní test! Žáci by měli mít PCR test minimálně při nástupu do školy a zaměstnanci podniku by měli mít proveden také PCR test před návratem z dovolené do práce.

Kultura, restaurace a další provozy by měly být zachovány pro očkované, po prodělání nemoci s vážnějším průběhem nebo pro PCR testované s maximálním omezením respirátorem. Ostatní omezení by byla dána jen Okresními hygienickými stanicemi.

To je můj pohled po celoživotních zkušenostech praktického lékaře. Pokud budeme šetřit na testech (antigenní test místo PCR testu!), dojde k dalšímu bolestnému uzavření společnosti.

Závěr:

Pokud budeme chtít zabránit dalšímu uzavření společnosti, je třeba mít na paměti:

Je nutné přijmout, že zvítězí ta nejzhoubnější varianta koronaviru. My nad ní nezvítězíme, ale můžeme se chránit před ní očkováním. Vítězství nad koronavirem by potenciálně mohlo být dosaženo jedině při prakticky stoprocentním proočkování celosvětové populace. Vzhledem ke zhoubné, desinformační hybridní válce a snadné dostupnosti desinformací, v tuto možnost nikdo myslící nevěří.

Antigenní testy jsou v diagnostice včasného záchytu nesmyslné, protože zjišťují koronavirovou infekci několik dní po té, co ji nositel semení do společnosti. Testy PCR zjišťují infekci ihned po nakažení. Proto testy občanů po návratu z dovolené a testy žáků před návratem do školy musíme dělat pouze PCR (nikoliv antigenní!).

Při opětovném nárůstu reprodukčního čísla bude vhodné obnovit pravidelné testování zaměstnanců a studentů PCR testy, pokud nebudou očkováni. S největší pravděpodobností je nutné se zhoršením situace počítat v podzimních měsících, ale i po objevení se nové varianty!

Je nutné sledovat účinnost očkovacích látek na nové variace koronaviru.

Cestování, návštěva restaurací a kulturních akcí může být umožněna jen očkovaným a PCR testovaným. Odmítačům očkování musí být zamezen společenský život, dokud proočkovanost nebude alespoň 90 procent, protože neočkovaní zbytečně ohrožují ostatní občany. Po dobu nedostatečného proočkování společnosti bude vhodné nosit respirátor v hromadné dopravě a při dlouhodobém kontaktu při kulturních akcích.

Doporučil bych urychleně obnovit funkční Okresní hygienické stanice s dostatečným personálním vybavením!

MUDr. Bohumír Šimek

P.S. Tak se nám to opět rozjíždí? Zdá se, že dokud nedojde k prakticky stoprocentnímu proočkování celého světa, nedosáhneme stabilizace nikde!

Reklama